İZMİR / BAYRAKLI - Sıdıka Dilek Üstün Anaokulu

ÇOCUKLARDA OKULA UYUM PROBLEMLERİ VE ÇÖZÜMLERİ

Okul öncesi ve ilkokula başlama döneminde çocuk, alıştığı, güvende hissettiği ailesinden ayrılarak, yeni bir takım yaşantılar deneyimleyeceği ilk toplumsal çevreye adım atar. Yaşamda her yeni deneyim insana belli miktarda kaygı yaşatabilir. Ancak bir de çocuksanız, dünya kocaman ve sizin için belirsizliklerle doluysa, endişeli olmanız çok doğaldır.

Endişe, okulun açıldığı ilk günlerde çocuğun okula karşı isteksiz olmasına, okula gitmek istememesine, huzursuz olmasına sebep olarak uyum sorunu yaşatabilir. Çocuğun beklentileri, duygu ve düşünceleri bu yeni ortama uyum sağlaması mutlaka zaman alacaktır. Genelde çocukların okula tamamen uyum sağlamaları ' hiç ara vermeden düzenli devam ettikleri takdirde' yaklaşık bir-bir buçuk ay sürer. Bir süre içerisinde hiçbir sorun yaşamadan uyum sağlayan ve bu dönemi rahat atlatan çocuklar olabileceği gibi, farklı düzeylerde geçici sorunlar gösteren çocuklarda olabilir.

Burada ailelere düşen en önemli görevlerden birisi çocuklarını dikkatle gözlemlemek ve sorunlarını tespit etmeye çalışmasıdır.

Çocuğumuzun Okula Uyumda Güçlük Çektiğini Nasıl Anlayabiliriz?

• Sinirlilik
  • Mutsuzluk hali
  • İlgi ve enerji kaybı
  • Nedensiz ağlama
  • İştahsızlık
  • Baş-Karın ağrıları
  • Uykusuzluk

Uyum problemi yaşayan öğrencilerde;

• Okula gitmek istememek
  • Anne ve babasının kucağından inmemek
  • Okuldan gitmelerine sarılarak izin vermemek
  • Arkalarından ağlamak
  • Sürekli olarak anne babayı sormak
  • Saldırgan davranışlar gösterme
  • Okulu, arkadaşlarını, öğretmenini eleştirme vb.

Yukarıda belirtilen davranışlar ilk defa okulla tanışan bir çocuk için oldukça normal ve fazla endişe edilmemesi gereken tepkilerdir. Önemli olan çocuğun bunları kısa sürede atlatabilmesi için okul ve ailenin birlikte paralel götürebilecekleri bir anlayış ile çocuğa yaklaşmalarıdır.

PEKİ NE YAPMALI?

• Çocuğun olgunluğuna uymayan tercih ve seçenekleri, beklentilerinizi göz önünde bulundurarak siz yapmalısınız.
  • Okul alış verişini birlikte yaparak heyecan ve istekliliğini arttırabilirsiniz.
  • Çocuğun okulu görsel olarak tanıması için birlikte önceden gezerek yönetici ve öğretmeni ile tanışarak onu bu yeni ortamı için hazırlayabilirsiniz.
  • Okula giden öğrenciler hakkında öyküler anlatmak, kitap okumak uyum sürecine katkıda bulunabilir.
  • Okula başlamadan önce onu duygusal açıdan hazırlamak, yaşayacakları hakkında bilgi vermek çocuğun kafasındaki belirsizlikleri gidermeyi ve kendisini iyi hissetmesini sağlayacaktır.
  • Okulun ilk günlerinde ve takip eden günlerde anne babanın sınıfta veya salonda bulunması, çocuğun alışmasını güçleştiren bir faktördür. Anne baba çocuğu öğretmenine teslim etikten sonra okuldan ayrılmalıdır.
  • Anne baba çocuğu okula bırakıp giderken kararlı ve tutarlı davranmalı, huzurlu ve mutlu bir ifade ile çocuğa olumlu mesaj vermelidir.
  • Yaşanan zorluk karşısında çocuğun okula devam konusu çocuğun yanında konuşulmamalıdır.
  • Okula uyum zorluğu yaşayan çocuklarda genellikle okula gitmeme isteği oluşur. Bu durumlarda çocuğu okula geri götürmek ve adaptasyon sürecine yardımcı olmak gereklidir.
  • 'Şunu yapmazsan öğretmenine söylerim.' gibi çocuğun öğretmeni ile kuracağı güven ve sevgi ilişkisini zedeleyecek konuşmalardan kaçınılmalıdır.
  • Çocuğunuzu okula gönderirken sergilediğiniz tutum önemlidir. Siz sakin ve gerginlikten uzak olduğunuz sürece, çocuğunuz da zamanla daha rahat bir şekilde evden ayrılacaktır.
  • Çocuğunuzu tam olarak neyin mutsuz ettiğini öğrenmeye çalışın. Çocuğunuzu kaygılandıran şeyin ne olabileceğini sorun. Eğer konu hakkında yapabileceğiniz şeyler var ise elinizden geleni yapacağınızı söyleyin.

Anne ve babalar, okula uyum problemlerinin yaşandığı durumlarda rehberlik servisi ve sınıf öğretmeni ile işbirliği yaparak bu sorunların gerçek nedenini bulma yoluna gitmelidir. Bu yaklaşım sonucunda çocuğun okula uyumu daha da kolaylaşacaktır.

SIDIKA DİLEK ÜSTÜN ANAOKULU

REHBERLİK SERVİSİ